کمپین اطلاع‌رسانی “برای آینده اقدام می‌کنیم” از سری برنامه های اطلاع‌رسانی جمعی رویداد ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار (سمت) می‌باشد، که با هدف ترویج فعالیت های دوست دار سلامت و محیط زیست سازمانهای حاضر در رویداد اجرا گردیده است. در این مطلب اقدامات شرکت نفت بهران قابل مشاهده خواهد بود.

 

این کمپین در تلاش است تا اقدامات، کنش‌ها و فعالیت‌های نوآورانه دوستدار محیط‌زیست که ضامن سلامت و پایداری جامعه است را به عموم مردم منعکس نماید و با جلب حمایت عمومی مشوق سازمان‌ها برای توسعه فعالیت‌هایی از این دست باشد. مطالب بیان شده در این کمپین برگرفته از دستاوردهای ارائه شده توسط 32 شرکت حاضر در اولین دوره رویداد سلامت، محیط‌زیست و پایداری است، که در اردیبهشت ماه 1401 برگزار و با هدف اطلاع‌رسانی عمومی منتشر می‌گردد.
در ادامه به معرفی شرکت نفت بهران و دستاورد ارائه شده این شرکت در رویداد سمپ خواهیم پرداخت.

درباره شرکت نفت بهران

شرکت نفت بهران به عنوان بزرگترین تولیدکننده روانکارها، رهبر بازار ایران با سهم بازار غالب در زمینه روغن‌های موتور و صنعتی است و یکی از 30 شرکت برتر جهان در زمینه تولید روانکارها است. این شرکت بر مبنای همکاری مشترک گروه ایرانی و شرکت EXXON بنا نهاده شد و امروز با توجه به نیاز مشتریان بیش از 530 هزار تن از محصولات خود را در قالب 900 قلم کالا شامل انواع روغن‌های موتور، صنعتی، گریس، وکس‌های صنعتی، روغن‌های فرایند، ضد یخ و حلال فورفورال در انواع بسته‌بندی تهیه و توزیع می‌نماید. در تولید برخی محصولات شرکت نفت بهران نه تنها در ایران بلکه در سطح منطقه خاورمیانه پیشرو بوده، به طور مثال نفت بهران تنها تولیدکننده محصول حلال فورفورال در منطقه می‌باشد.
نفت بهران از سال 1370 صادرات خود را از کشورهایی نظیر ایتالیا و پاکستان آغاز نمود و امروز با فروش محصولات خود به بیش از 40 کشور جهان، بازار صادرات خود را در 3 قاره اروپا، آسیا و آفریقا گسترش داده است. پایانه صادراتی و وارداتی نفت بهران در بندر امام خمینی با توانایی ذخیره‌سازی 35 هزار تن و امکانات گرمایی و تخلیه و بارزنی و اتصال آن به خط راه‌آهن یکی از مزایای این شرکت در فعالیت‌های بین‌المللی است

فعالیت‌های محیط‌زیستی شرکت نفت بهران

شرکت نفت بهران با بهره‌گیری از توان خود در زمینه تحقیق و توسعه، علاوه بر بهبود کیفی محصولات در پی محافظت از محیط‌زیست بوده و پروژه‌های متعددی را در این زمینه اجرایی نموده است که به آنان پرداخته می‌گردد:
1- دوگانه سوزی بویلرها و کوره های پالایشگاه با هدف حفاظت از سلامت هوا
سوخت مشعل‌های قدیمی بویلرهای پالایشگاه سوخت مایع بود که موجب ایجاد حجم بالای آلاینده‌های هوا بخصوص آلاینده SO2 می‌شد. با تغییر سوخت بویلرهای شرکت از سوخت مایع به سوخت گاز میزان آلایندهSO2 به حداقل مقدار ممکن رسیده است. در این طرح از سال 85 و طی مراحل مختلف کلیه مشعل های بویلرهای پالایشگاه به مشعل دوگانه سوز با قابلیت مصرف سوخت پاک (کم گوگرد) تغییر یافتند. در این فاز تغییر سوخت بویلرها جهت استفاده از سوخت پاک به پایان رسیده و کلیه بویلرهای شرکت نفت بهران دوگانه سوز شده و با سوخت پاک گاز در تولید می باشند. تغییر سوخت بویلرها و کوره‌های پالایشگاه از سوخت مایع به سوخت گازی به صورت قطعی سبب کاهش حجم آلاینده‌های تولیدی شده و راندمان احتراق در سوخت گازی ارتقاء می‌یابد که به صورت کلی مصرف حامل‌های انرژی را کاهش خواهد داد.
2- استقرار سیستم مدیریت انرژی و هدف گذاری کاهش بیش از 10% مصرف انرژی غیر مولد
کاهش مصارف انرژی، تاثیر خطی بر کاهش مصارف حامل های انرژی و تبع آن کاهش هزینه مرتبط خواهد داشت. اقدامات صورت پذیرفته صرفا متمرکز بر مصارف غیر مولد بوده و تاثیر منفی بر روند تولید نخواهد داشت. در این طرح صرفا تمرکز بر مصارف پایه است؛ به عبارت دیگر تمرکز بر کاهش هدررفت‎های انرژی خواهد بود، لذا تاثیری بر شرایط عملیاتی و تولیدی نخواهد داشت. همچنین تمرکز اصلی اقدامات بهبود بر پروژه ها و اقدامات کم‌هزینه یا بدون هزینه خواهد بود تا پس از کاهش مصرف و محاسبه میزان صرفه‌جویی مالی صورت پذیرفته، درآمد درون‌زای سیستم انرژی مشخص گردد و بودجه لازم برای پروژه‌های پرهزینه بر اساس صرفه‌جویی حاصله توجیه‌پذیر گردد.
لذا با این نوع نگاه، محدودیت های مالی برای تامین بودجه های انرژی مرتفع خواهد شد و در این طرح علاوه بر کاهش هدررفت های انرژی و بدون تغییر در ساختار تولید، توجیه اقتصادی اقدامات اصلاحی صورت می پذیرد.
3- حداقل سازی میزان برداشت از منابع آبی بر اساس جایگزینی پساب (خودکفایی آبی)
هدف اصلی این پروژه بازگردانی کامل پساب تولیدی در پالایشگاه به منظور استفاده در مصارف اصلی فرآیند و در قدم بعدی خرید پساب از تصفیه خانه شهری بوده است. با اجرای پروژه بازگردانی پساب بین 90 تا 100% از نیاز آبی پالایشگاه در مصارف صنعتی از طریق پساب تامین خواهد شد و برداشت نفت بهران از منابع آبی منطقه (مانند آب چاه) به صفر نزدیک می‌شود. لذا، بهره‌برداری از این پروژه، منجر به خودکفایی در تامین آب می‌شود و ریسک قطع آب و کمبودهای آبی به صورت کامل مرتفع می‌شود. این پروژه گرچه در برهه زمانی فعلی توجیه اقتصادی ندارد، اما با توجه به تهدیدهای جدی آبی و هزینه های ناشی از بروز ریسک آبی، اجرای این پروژه ها در آینده در راستای کاهش ریسک توجیه اقتصادی خواهد داشت.
4- کاهش ضایعات تولیدی در تصفیه خانه صنعتی
در تمامی واحدهای تصفیه خانه صنعتی مقادیر زیادی ضایعات لجن (مربوط به تصفیه بیولوژیکی) و ضایعات روغنی (مربوط به تصفیه شیمیایی) تولید می‌شود که عمدتا در دسته پسماندهای ویژه و خطرناک قرار می‌گیرند. لذا بی اثرسازی و سپس کاهش حجم آنها به حداقل مقدار ممکن، از مهمترین اقدامات در جهت کاهش حداکثری تاثیر این ضایعات بر محیط زیست می‌باشد. شرکت نفت بهران با احداث واحد دایجستر نسبت به هضم و بی اثرسازی ضایعات اقدام کرده و در گام بعد با همکاری شرکت های دانش بنیان برای اولین بار در کشور از دستگاه های مولتی دیسک اسکروپرس به منظور آبگیری از لجن استفاده کرده است.
نتیجه ی حاصله، خنثی سازی ضایعات و کاهش بیش از 95% مقادیر پسماند ویژه می‌باشد. لذا، پسماند ویژه تولیدی در تصفیه خانه نفت بهران قبل از ورود به محیطی خارج از محوطه پالایشگاه به صورت کامل مدیریت شده است و علی رغم تولید حجم بالایی از این پسماند لجنی در تصفیه خانه، ضایعات خروجی این واحد در حد صفر می‌باشد و در حال حاضر واحد تصفیه خانه بهران، فاقد ضایعات ویژه خروجی است.