کمپین اطلاع‌رسانی “برای آینده اقدام می‌کنیم” از سری برنامه های اطلاع‌رسانی جمعی رویداد ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار (سمت) می‌باشد، که با هدف ترویج فعالیت های دوست دار سلامت و محیط زیست سازمانهای حاضر در رویداد اجرا گردیده است. در این مطلب اقدامات شرکت فولاد مبارکه اصفهان قابل مشاهده خواهد بود.

 

این کمپین در تلاش است تا اقدامات، کنش‌ها و فعالیت‌های نوآورانه دوستدار محیط‌زیست که ضامن سلامت و پایداری جامعه است را به عموم مردم منعکس نماید و با جلب حمایت عمومی مشوق سازمان‌ها برای توسعه فعالیت‌هایی از این دست باشد. مطالب بیان شده در این کمپین برگرفته از دستاوردهای ارائه شده توسط 32 شرکت حاضر در اولین دوره رویداد سلامت، محیط‌زیست و پایداری است، که در اردیبهشت ماه 1401 برگزار و با هدف اطلاع‌رسانی عمومی منتشر می‌گردد.
در ادامه به معرفی شرکت فولاد مبارکه اصفهان و دستاورد ارائه شده این شرکت در رویداد سمپ خواهیم پرداخت.

درباره شرکت فولاد مبارکه اصفهان

شرکت فولاد مبارکه از شرکت‌های پیشرو ایرانی است که در زمینه تولید ورق‌های فولادی فعالیت‌ می‌نماید. این شرکت با ماموریت ایفای نقش محوری در توسعه صنعتی، اقتصادی و اجتماعی کشور و ارتقای سطح فناوری صنعت فولاد، به عنوان سازمانی جهان تراز سهم عمده‌ای از تولید فولاد کشور را جهت استفاده در صنایع خودروسازی و قطعه‌سازی، صنایع فلزی سبک، صنایع فلزی سنگین و لوله‌های انتقال سیالات، صنایع بسته‌بندی، صنایع لوازم خانگی و الکتریکی و صنایع لوله و پروفایل تولید می‌نماید.
شركت فولاد مباركه اصفهان كه اكنون يكي از بزرگترين واحدهاي صنعتي جمهوري اسلامي ايران است در زميني به مساحت 35 كيلومتر مربع در نزديکي شهر مباركه و در 75 كيلومتري جنوب غربي شهر اصفهان واقع شده است.
عمليات اجرايي اين مجتمع در سال 1360 آغاز گرديد ودر دوران جنگ تحميلي ادامه يافت فعاليت‌هاي ساختماني و فني اجرا شده در دوران ساخت اين مجتمع در خاورميانه كم‌نظير بوده و به عنوان مثال نزديك به 18 ميليون و 700 هزار متر مكعب خاك‌برداري و بالغ بر يك ميليون و 845 هزار متر مكعب بتن ريزي، يك ميليون و 800 هزار متر مربع قالب بندي و 80 هزار تن آرماتور ، حدود 150 هزار تن اسكلت فلزي، يك ميليون متر مربع نصب پوشش و بالغ بر 500 هزار تن تجهيزات و ماشين آلات در آن نصب گرديده است.
اين شركت در سال‌هاي پس از رسيدن به ظرفيت اسمي با كسب تجربه و توانمندي اقتصادي براي پاسخگويي به نياز روز افزون بازار داخلي و خارجي و استفاده بهينه از تجهيزات و ماشين آلات توليدي موجود اقدام به برنامه‌ريزي براي افزايش توليد در قالب طرح‌هاي توسعه نمود و با استفاده از منابع مالي حاصل از فروش داخلي و ارزي شركت و استفاده از اعتبارات مالي، ريالي و ارزي اولين مرحله طرح‌هاي توسعه را اجرا نمود به نحوي که با اجراي اين طرح‌ها، توليد شرکت براي رسيدن به ميزان حداقل 11/3 ميليون تن مذاب برنامه‌ريزي گرديده و در حال انجام مي ‌باشند.

سامانه هوشمند مدیریت پسماند فولاد مبارکه

در فرایند تولید فولاد با توجه به ماهیت پروسس، تولید محصولات فرعی و پسماندهای مختلف اجتناب ناپذیر می‌باشد . مواد اولیه مورد استفاده در فرایند بایستی آماده‌سازی و طی فرایندهای خاص فرآوری شوند که به طور مستمر ایجاد پسماند می‌کنند. لذا انباشت پسماندها و مدیریت نکردن اصولی آن‌ها باعث الودگی محیطزیست، هدر رفت منابع با ارزش قابل بازیافت ، جریمه‌های زیست محیطی، افزایش هزینه پسماند داری و عدم تحقق مقوله اقتصاد چرخشی در سازمان می‌شود. مدیریت پسماندها از طریق سامانه کنترل و رهگیری نوع و میزان پسماندهای خروجی از شرکت باعث جلوگیری از بروز مشکلات بسیار جدی و جبران ناپذیری برای محیط زیست ، مسائل و مشکلات اجتماعی برای خط تولید و سازمان شده است . مدیریت از طریق سامانه جامع محیط زیست انسانی شامل شناسایی مقادیر تولید، ارسال و قابلیت ردیابی تحت نظر سازمان حفاظت محیط زیست می باشد که با پیاده سازی این نرم افزار قابل دستیابی شده‌اند. پسماندهای صنعتی که در طی تولید محصول اصلی تولید می شوند که برخی از آنها را می توان محصول فرعی نیز نامید مانند سرباره فولادی، و همچنین برخی از آن‌ها ضایعات فرایندی هستند که به عنوان پسماند های صنعتی شناخته می شوند، مملو از مواد اولیه با ارزش می باشند که می‌توان به وسیله روش‌های اصولی بازیابی و بازیافت استفاده مجدد نمود. با راه اندازی این سامانه، تفکیک و دسته بندی پسماندها انجام و می‌توان هر پسماند را متناسب با ماهیت آن بازچرخانی و بازیافت کرد.

https://s8.uupload.ir/files/picture2_9xli.jpg

احداث نیروگاه سیکل ترکیبی

تلاش برای حل پایدار مسأله خاموشی و کمبود برق خصوصاً در فصول گرم سال یکی از اولویت‌های وزارت نیرو و مسئولین صنایع مختلف است. در 4 ماه نخست سال 1400، قطع برق صنایع بزرگ از جمله برخی از کارخانه‌های فولاد، ظرفیت تولید آنها را تا حدود 50 % کاهش داد. تأمین انرژی الکتریکی برای فولاد مبارکه به عنوان یک از بزرگترین صنایع انرژی بر کشور از اهمیت زیادی برخودار است. در حال حاضر انرژی برق مورد نیاز شرکت فولاد مبارکه از دو منبع شبکه برق سراسری کشور و همچنین نیروگاه داخلی فولاد مبارکه تأمین می‌گردد. با توجه به مشکلات و کمبودهای موجود در زمینه تولید شبکه برق کشور، در بسیاری از مواقع محدودیت مصرف برق به فولاد مبارکه تحمیل می‌شود که این موضوع در مقاطع مختلف باعث کاهش تولید در این شرکت شده است.
لذا به منظور تأمین پایدار انرژی برق فولاد مبارکه، این کارخانه تصمیم به احداث نیروگاه سیکل ترکیبی با استفاده از توان شرکت داخلی مپنا گرفت. نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه در سایت مربوط به کارخانه فولاد مبارکه و در زمینی به وسعت 7 هکتار احداث می‌گردد. این طرح مشتمل بر واحدهای فرآیندی، ساختمان‌ها و تأسیسات زیربنایی است. طرح احداث نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه اصفهان با هدف حذف دو واحد بخار و جایگزینی آن با نیروگاه سیکل ترکیبی ارائه شده و این طرح شامل دو واحد نیروگاه توربین گاز و یک واحد توربین بخار است که به طور کلی نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت اسمی 1000 مگاوات در شرایط ایزو می‌باشد.

https://s8.uupload.ir/files/picture1_093n.png

مدیریت منابع آب در فولاد مبارکه

همزمان با ساخت فولاد مبارکه، دیماند 40 میلیون متر مکعب آب از رودخانه زاینده رود به این شرکت اختصاص یافت که با توجه به خشکسالی‌های اخیر و کمبود آب در فلات مرکزی ایران و همچنین در راستای حفظ محیط زیست و تأمین آب پایدار برای بزرگترین صنعت فولاد کشور پروژه بزرگ ایجاد شبکه جمع‌آوری پساب شهرهای اطراف در فولاد مبارکه با هزینه ای بالغ بر 72 میلیون یورو کلید خورد.
این پروژه در دی ماه سال 1396 با هدف لوله‌کشی فاضلاب برای شهرهای اطراف، کاهش چشمگیر برداشت آب از رودخانه، حفظ بهداشت محیط انسانی آغاز و در سال 99 به بهره‌برداری رسیده است. با اجرای پروژه، کلیه شهرهای اطراف شرکت فولاد مبارکه اصفهان از نعمت فاضلاب لوله‌کشی شده برخوردار شده و این اقدام و پروژه، سهم بسزایی در بهبود بهداشت و کاهش برداشت چشمگیر آب از رودخانه دارد.
با توجه به مأموریت شرکت در راستای دستیابی به توسعه پایدار، اجرای تامین آب پایدار مورد استفاده در فرآیندهای تولیدی از اهمیت بالایی برخوردار است، و در بلندمدت این پروژه اهمیت بالایی دارد. در تصفیه خانه‌های موجود در شرکت فولاد مبارکه از بالاترین تکنولوژی روز دنیا استفاده شده است و به عنوان بزرگترین واحد تصفیه اسمز معکوس در ایران می باشد، لذا به عنوان الگوی ملی و منطقه‌ای می‌باشد و از شرکت‌های پتروشیمی و صنایع فولادی جهت الگوبرداری بازدیدهای مکرر انجام می‌پذیرد.

https://s8.uupload.ir/files/picture3_034i.png