کمپین اطلاعرسانی “برای آینده اقدام میکنیم” از سری برنامه های اطلاعرسانی جمعی رویداد ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار (سمت) میباشد، که با هدف ترویج فعالیت های دوست دار سلامت و محیط زیست سازمانهای حاضر در رویداد اجرا گردیده است. در این مطلب اقدامات شرکت فولاد سپید فراب کویر قابل مشاهده خواهد بود.
این کمپین در تلاش است تا اقدامات، کنشها و فعالیتهای نوآورانه دوستدار محیطزیست که ضامن سلامت و پایداری جامعه است را به عموم مردم منعکس نماید و با جلب حمایت عمومی مشوق سازمانها برای توسعه فعالیتهایی از این دست باشد. مطالب بیان شده در این کمپین برگرفته از دستاوردهای ارائه شده توسط 32 شرکت حاضر در اولین دوره رویداد سلامت، محیطزیست و پایداری است که در اردیبهشت ماه 1401 برگزار گردید و با هدف اطلاعرسانی عمومی منتشر میگردد.
در ادامه به معرفی شرکت فولاد سپید فراب کویر و دستاورد ارائه شده این شرکت در رویداد سمپ خواهیم پرداخت.
درباره شرکت فولاد سپید فراب کویر
مجتمع فولاد کویر به عنوان بزرگترین تولیدکننده میلگرد در بخش خصوصی کشور و تولیدکننده میلگردهای کلاف صنعتی مورد مصرف در طیف وسیعی از صنایع پایین دستی در ایران می باشد. مجتمع فولاد کویر با تکیه بر توان داخلی متخصصین جوان خود، برای اولین بار در کشور توانسته در حوزههای افزایش ظرفیت تولید مجتمع بدون استفاده از دانش خارجی، تولید محصولات جدید فولادی در تمامی مواد که شامل 40 گرید فولادی و 450 سبد محصولی ( گرید سایز ) می شود را رقم بزند.
فولاد کویر بزرگترین تولید کننده میلگرد شاخه و کلاف صنعتی بخش خصوصی در کشور است که در حال حاضر 10 درصد از میلگرد ساختمانی کشور را تامین میکند و محصولات تولیدی این شرکت علاوه بر رفع نیازهای مستقیم میلگرد شاخه کشور، نیازهای صنایع وابسته به کلاف های صنعتی فولادی را نیز تامین کرده و زمینهساز افزایش تولیدات صنایع پایین دستی فولاد است.
این شرکت با توجه به قرارگیری در منطقه کویری و کمآب و نیاز به استفاده از آب در فرآیند تولید خود، با تاسیس شرکتی مستقل و انجام پروژه تحقیقاتی توانسته است تا آب موردنیاز خود را از روشی پایدار و بهینه تامین نماید.
پروژه تصفیه خانه تکمیلی پساب مجتمع فولاد کویر با رویکرد حفاظت از منابع آب های زیرزمینی و تامین منبع آب پایدار با استفاده از آب های نامتعارف (فاضلاب شهری)
با توجه به محدودیت منابع آب متعارف، به منظور مدیریت بحران آب، توجه ویژه به منابع آب نامتعارف و کاربرد آنها به ویژه در بخش صنعت به عنوان یکی از ضروری ترین راهکارهای مقابله با بحران آب در صنعت می باشد. بر همین اساس مجتمع فولاد کویر به منظور مدیریت بحران آب، عدم برداشت از سفره های آب زیرزمینی منطقه، تامین منبع آب پایدار جهت فرآیندهای صنعتی و در راستای مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی خویش اقدام به ساخت تصفیه خانه تکمیلی با استفاده از روش بیوراکتور غشایی (MBR) که یکی از پیشرفته ترین روشهای حال حاضر تصفیه فاضلاب می باشد، جهت تصفیه تکمیلی پساب کاشان و استفاده از آن در فرآیند تولید و جایگزینی با منابع آب زیرزمینی نموده است.
تصفیه خانه تکمیلی پساب مجتمع فولاد کویر با هدف تصفیه پساب شهری کاشان و استفاده از این منبع آبی در صنعت احداث شده است. برای تامین آب ورودی این تصفیه خانه طی سالهای اخیر بالغ بر 17کیلومتر لوله گذاری از محل تاسیسات تصفیه خانه فاضلاب شهری کاشان تا محل مجتمع انجام شده است. بهره برداری از پساب فاضلاب شهری کاشان از یک سو موجب قطع نیاز به برداشت از منابع آب زیرزمینی منطقه شده و از سوی دیگر معضلات زیست محیطی ناشی از جاری شدن پساب شهری در محیط طبیعی و استفاده نادرست آن در بخش کشاورزی را مرتفع می نماید.
تصفیه خانه تکمیلی پساب مجتمع فولاد کویر دارای ظرفیت تصفیه با حجم 30 لیتر بر ثانیه پساب ورودی در فاز اول و 60 لیتر برثانیه در فاز دوم می باشد که فاضلاب ورودی به تصفیه خانه پس از عبور از آنالایزرهای آنلاین ، وارد دستگاه آشغالگیر و روغنگیر مکانیکی می شود و پس از آن در استخر 7800مترمکعبی مجهز به میکسر ذخیره میگردد، سپس به منظور حذف نیترات ورودی با پمپ به استخر آنوکسی منتقل میشود تا با زمان ماند مناسب و با استفاده از فرایند بیولوژیکی، نیترات حذف شود و سپس به منظور حذف بار آلی، پساب ورودی وارد استخر هوادهی می شود که به کمک بلوورها و دیفیوزرهای لولهای، اکسیژن لازم به پساب رسانده می شود. پس از طی این مراحل پساب همراه با لجنهای فعال وارد استخرهای MBRمیشود که این استخرها مجهز به ممبرانهای غشایی با سایزµm 0/04 می باشد.
ممبران های مذکور در پساب شناور شده و تحت عمل مکش، آبی عاری از انواع میکرو ارگانیزمها و ذرات جامد تولید میشود که بعد از آن به منظور کاهش شوری و سختی، آب وارد ستونهای کربن فعال و سپس وارد دستگاه آب شیرین کن صنعتی (RO) شده و در نهایت آب تصفیه شده در استخر 6000 مترمکعب جهت مصرف صنعت ذخیره می شود.
اهداف طرح شامل عدم استفاده از منابع آبهای زیرزمینی و قطع کامل برداشت از آنان، تامین منبع آب پایدار با استفاده از بازچرخانی و استفاده مجدد از آبهای نامتعارف (فاضلاب شهری)، کمک به جلوگیری از آلودگی خاک و آبهای زیرزمینی توسط فاضلاب شهری در دشتهای بالادست، تامین کلیه آب مصرفی مورد نیاز از این محل، ایجاد منابع سختافزاری و نرمافزاری لازم و کافی برای رشد و گسترش استفاده از تکنولوژی تصفیه تکمیلی پساب و استفاده آن در سایر صنایع و استفاده از پساب تصفیه خانه تکمیلی جهت توسعه فضای سبز در قالب مشارکت در طرح ملی کشت یک میلیارد اصله درخت(کشت 6 میلیون اصله درخت توسط مجتمع فولاد کویر با استفاده از بازچرخانی و استفاده مجدد از آبهای بازگشتی تصفیه خانه تکمیلی) بوده است.
اجرای طرح تصفیه خانه تکمیلی مجتمع فولاد کویر به لحاظ جلوگیری ازهدر رفت منابع، کاهش فشار بر سفرههای آب زیرزمینی و جلوگیری از آلودگی محیطزیست (آلودگی خاک دشتهای بالادست که پساب شهری در آنجا رها سازی میگردد) و همچنین جلوگیری ازآلودگی آبهای زیرزمینی به واسطه نیترات و سایر مواد آلاینده موجود در فاضلاب که به صورت خام یا تصفیه شده به صورت ناقص رهاسازی میگردند، تاثیر منطقه ای گستردهای دارد.
به لحاظ اتخاذ رویکرد استفاده و تامین کلیه آب مصرفی مورد نیاز فرآیندهای صنعتی حال حاضر و طرح های توسعه آتی از آبهای نامتعارف (فاضلاب شهری) به جای آب های fresh همانند منابع آب زیرزمینی و کمک به ترویج این رویکرد و همچنین انتقال تجربیات و توسعه بومیسازی روش مورد استفاده ( MBR)، این پروژه تاثیرات منطقهای و ملی دارد و به سبب اجرا و راه اندازی موفقیت آمیز آن می توان جزء پروژه های موفق ملی در مقیاس صنعتی محسوب گردد.