کمپین اطلاعرسانی “برای آینده اقدام میکنیم” از سری برنامه های اطلاعرسانی جمعی رویداد ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار (سمت) میباشد، که با هدف ترویج فعالیت های دوست دار سلامت و محیط زیست سازمانهای حاضر در رویداد اجرا گردیده است. در این مطلب اقدامات شرکت فراسکو عسلویه قابل مشاهده خواهد بود.
این کمپین در تلاش است تا اقدامات، کنشها و فعالیتهای نوآورانه دوستدار محیطزیست که ضامن سلامت و پایداری جامعه است را به عموم مردم منعکس نماید و با جلب حمایت عمومی مشوق سازمانها برای توسعه فعالیتهایی از این دست باشد. مطالب بیان شده در این کمپین برگرفته از دستاوردهای ارائه شده توسط 32 شرکت حاضر در اولین دوره رویداد سلامت، محیطزیست و پایداری است که در اردیبهشت ماه 1401 برگزار گردید و با هدف اطلاعرسانی عمومی منتشر میگردد.
در ادامه به معرفی شرکت فراسکو عسلویه و دستاورد ارائه شده این شرکت در رویداد سمپ خواهیم پرداخت.
درباره شرکت فراسکو عسلویه
شرکت فراسکو عسلویه مجری عملیات صادرات و واردات فرآوردههای نفتی و سوخترسانی دریایی در منطقه عسلویه میباشد که با توجه به قرار گرفتن ترمینال نفتی این شرکت در قسمت پسکرانه بندر، امکانات و زیر ساختهای منحصر به فردی را در زمینه ارائه خدمات ذخیره سازی، صادرات، بانکرینگ، واردات و ترانزیت در اختیار دارد. شرکت فراسکو عسلویه بعد از پایان نخستین فاز توسعه در ماه های پایانی سال 1392 که با آغاز بهرهبرداری از مخازن، تاسیسات و بخشی از امکانات بندری در این منطقه همراه شد، از توان مناسبی در خصوص خدمات یاد شده برخوردار گردید که پس از تکمیل و شروع بهره برداری فاز دوم، از اواخر سال 94 این بندر به بزرگترین بندر تخصصی فرآوردههای نفتی در بخش غیر دولتی تبدیل شده است. امکانات ویژه شرکت فراسکو عسلویه از جمله زمین مناسب، موج شکن و حوضچه آرامش، ترمینال نفتی مدرن و همچنین موقعیت ویژه منطقهای، باعث شده است تا ظرفیتهای بالایی جهت توسعه بندر و جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی در این خصوص وجود داشته باشد.
با توجه به گستردگی فعالیت شرکت فراسکو عسلویه، این شرکت اقدامات محیط زیستی مختلفی را اجرایی نموده است که به آنان اشاره خواهد شد.
پروژه اقدامات محیط زیستی شرکت فراسکو عسلویه
1- طرح توسعه بندر فراسکو
با توجه به ماهیت فعالیت شرکت فراسکو و نیاز به احداث اسکله پسکرانه، ایجاد محل مناسب جهت دپوی مصالح حاصل از لایروبی محوطه اسکله پسکرانه و همچنین دست یافتن به بخشی از زمین مورد نیاز احداث مخازن طرح توسعه ، پس از اخذ کلیه مجوزهای مورد نیاز، استحصال زمین از دریا توسط شرکت فراسکو آغاز گردید.
ایجاد دایک سنگی از آنجا حائز اهمیت است که نوع مصالح به کار رفته در آن کاملاً طبیعی بوده و از به کار بردن هرگونه مصالح بتنی یا فلزی خودداری شده است. همچنین به سبب استفاده از مصالح حاصل از لایروبی عملاً انتقال این مصالح به خارج از پروژه و ورود مصالح از خارج نیز حذف گردیده است. از این رو احداث دایک هم از نظر استحصال زمین و افزایش سطح زمینهای شرکت جمعا به میزان 47000 متر مربع و هم از طرفی کاهش هزینه حمل مصالح لایروبی به بیرون سایت ( حدودا 312000 متر مکعب) شرایط مطلوبی را فراهم نموده است.
این اقدام توانسته از ورود حجم زیادی از مصالح انسان ساخت و احتمالاً مضر برای محیطزیست دریایی پیشگیری کرده و در مصرف انرژی و هزینه صرفه جویی نماید. اقدامات انجام شده در این طرح را میتوان در راستای کنوانسیون کویت متناظر بر جلوگیری از آلودگی خلیج فارس و دریای عمان و مناطق ساحلی قلمداد نمود.
2- کنترل آلودگیهای نفتی ناشی از بارگیری و یا نفتکشها
نظر به تردد گسترده کشتی و نفتکش ها در بندر و پایانه صادراتی فراسکو عسلویه، متناسب با الزامات کنوانسیونهای بین المللی مانند مارپل و کنوانسیون کویت و همچنین الزامات زیست محیطی کشوری به جهت کنترل آلودگیهای احتمالی آب ناشی از نشت مواد هیدروکربنی، تهیه تجهیزات جهت محصور کردن آلودگی احتمالی و جلوگیری از انتشار آن در دستور کار شرکت قرار گرفت. در همین خصوص شرکت فراسکو عسلویه اقدام به تهیه 300 متر فنس بوم دائمی با دوام بالا و قایق عملیاتی جهت اسکله و حوضچه آرامش بندر نموده تا بتواند در مواقع بروز شرایط اضطراری اقدام نماید. همچنین جهت جمعآوری آلودگیهای احتمالی پد جاذب نیز تهیه گردیده که می تواند شرایط اضطراری ناشی از نشت مواد نفتی را تا حد زیادی کنترل نماید. تهیه تجهیزات کنترل و جمعآوری مواد نفتی در پایانه و بندر صادراتی فراسکو عسلویه تا حد زیادی مجموعه را در مواقع اضطراری از کمکهای خارجی بینیاز میکند و حتی میتواند در شرایط اضطراری در منطقه نیز به کار گرفته شود. این تجهیزات قادر خواهند بود که آلودگی ناشی از بارگیری و یا نفتکشها را کنترل نمایند. تجهیزات به کار گرفته شده در این مجموعه با توجه به وسعت بندر فراسکو عسلویه به نسبت سایر بنادر و پایانههای منطقه در نوع خود بینظیر بوده و از اهمیت بالایی برخوردار است.
3- جمعآوری خاکهای نباتی
در عملیاتهای زیرسازی و بهسازی زمینهای طرحهای توسعه صنعتی به جهت جلوگیری از رویش گیاهان و تخریب تاسیسات و زیرسازی صورت گرفته، ضروری است تا محل طرح از وجود ریشه و بذر گیاهان پاکسازی شده و از رشد گیاه پیشگیری گردد. به همین منظور استفاده گسترده از علفکش یا بذرکش ها در ایجاد بستر مناسب در طرح های صنعتی بسیار رایج است. با توجه به الزامات صادر شده از سوی سازمان منطقه ای حفاظت از محیط زیست دریایی (راپمی) Regional Organization for the Protection of the Marine Environment (ROPME) و کنوانسیونهای صادر شده این سازمان معروف به کنوانسیون کویت، برای همکاری دربارة حمایت و توسعه محیط زیست دریایی و نواحی ساحلی در برابر آلودگی (1978)، شرکت فراسکو عسلویه برای اولین بار در منطقه به جای استفاده از آفتکش ها و بذرکش ها اقدام به جمع آوری خاکهای نباتی از محل طرح و انتقال آن به مناطق اختصاص یافته جهت فضای سبز نموده است. انجام این فرایند به دلایلی مانند همجوار بودن زمینهای طرح توسعه بندر فراسکو با دریا، روش کوبش دینامیکی جهت بهسازی زمینهای طرح توسعه و همزمانی عملیات خاکی زمینهای طرح توسعه بندر فراسکو با فصول پربارش صورت گرفته است که تمامی این فعالیت ها در راستای کنوانسیونهای بین المللی مانند کنوانسیون کویت در خصوص حفاظت از محیط زیست ساحلی و دریایی صورت گرفته است که خود نشان دهنده اهتمام شرکت فراسکو عسلویه به کنوانسیونها و قوانین ملی و بین المللی است.
نتایج این طرح به طور خلاصه به شرح زیر می باشد:
1- حذف آفت کش ها از فرایند بهسازی زمین
2- جلوگیری از آلودگی خاک
3- جلوگیری از نفوذ سموم به داخل آب دریا
4- صرفه جویی مالی در نتیجه حذف عملیات سم پاشی
5- استفاده مجدد از خاک نباتی جهت توسعه فضای سبز
6- استفاده از خاک غیرنباتی سایر قسمت های تپهای طرح و جلوگیری از به هم خوردن بافت خاک