کمپین اطلاع‌رسانی “برای آینده اقدام می‌کنیم” از سری برنامه های اطلاع‌رسانی جمعی رویداد ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار (سمت) می‌باشد، که با هدف ترویج فعالیت های دوست دار سلامت و محیط زیست سازمانهای حاضر در رویداد اجرا گردیده است. در این مطلب اقدامات شرکت سروک آذر قابل مشاهده خواهد بود.

 

این کمپین در تلاش است تا اقدامات، کنش‌ها و فعالیت‌های نوآورانه دوستدار محیط‌زیست که ضامن سلامت و پایداری جامعه است را به عموم مردم منعکس نماید و با جلب حمایت عمومی مشوق سازمان‌ها برای توسعه فعالیت‌هایی از این دست باشد. مطالب بیان شده در این کمپین برگرفته از دستاوردهای ارائه شده توسط 32 شرکت حاضر در اولین دوره رویداد سلامت، محیط‌زیست و پایداری است که در اردیبهشت ماه 1401 برگزار گردید و با هدف اطلاع‌رسانی عمومی منتشر می‌گردد.
در ادامه به معرفی شرکت سروک آذر و دستاورد ارائه شده این شرکت در رویداد سمپ خواهیم پرداخت.

درباره شرکت سروک آذر

شرکت ملی نفت ایران (NIOC)، قرارداد توسعه میدان نفتی آذر را در چارچوب قراردادهای Buy-Back به کنسرسیوم شرکت‌های سرمایه‌گذاری اهداف و OIEC واگذار نموده و قرارداد در فروردين ماه 1391 مؤثر گردید. این کنسرسیوم به منظور اجرای پروژه، شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر (SAED) را در سال 1391 تاسیس نمود و به اين ترتيب، اين شرکت برای اجرای عمليات مربوط به توسعه پيچيده‌ترين ميدان نفتي خاورميانه كه با كشور عراق مشترك مي‌باشد و نيز به منظور ایجاد شرکتی توانمند برای توسعه نمونه‏های مشابه آتی تشکیل شده است.
سهامداران با رويكرد ايجاد يك شركت توسعه دهنده میادین نفت و گاز تراز اول در کشور، يك «شركت پروژه» جهت توسعه ميدان نفتي آذر تاسيس نمودند كه ساختار سازمانی آن به صورت پروژه‌ای (Project-Oriented) و اعضای تیم به صورت تمام وقت در اختیار مدیر پروژه هستند.
در ادامه و با موفقیت این شرکت در توسعه پیچیده‌ترین میدان خاورمیانه، سهامداران این شرکت با توجه به تجارب کسب شده ده ساله، طی توسعه و بهره برداری از میدان نفتی آذر تصمیم به تغییر راهبرد شرکت گرفته و هم اکنون این شرکت پس از گذراندن فرآیند ارزیابی به جمع شرکت‌های دارای توانایی اکتشاف و تولید(E&P) راه یافته است و توسعه میادین هیدروکربنی در دستور کار آتی این شرکت قرار گرفت.
تاقدیس نفتي آذر در بلوك اكتشافي اناران در استان ايلام (جنوب غربي ايران) و در نزديكي مرز ايران و عراق قرار دارد.
ساختار آذر با امتداد شمال غربي- جنوب شرقي داراي طولي درحدود 5/36 كيلومتر در افق ايلام مي باشد كه نزديك به 5/13 كيلومتر آن در كشور ايران قرار دارد. طرح توسعه میدان نفتی آذر که از پیچیده‌ترین میادین نفتی کشور می‌باشد توسط شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر و با تکیه بر دانش و تخصص و تلاش متخصصین ایرانی و استفاده از ظرفیت های بومی منطقه انجام پذیرفت.
شرکت سروک آذر در عمر فعالیتی خود دستاوردهایی نظیر تولید بالغ بر 65 میلیون بشکه نفت از میدان نفتی مشترک آذر تا پایان سال 1401، حمایت از بومی‌سازی تولید تجهیزات تکمیل چاه با هدف استقلال از واردات، تامین بالغ بر 75 درصد کالاهای پروژه از طریق سازندگان و تامین‌کنندگان داخلی، جذب حداکثری نیروهای بومی استان ایلام و پرورش نیروهای متخصص با هدف کاهش نرخ بیکاری در این استان و احداث آبگیر بر روی رودخانه چنگوله به منظور تامین آب مورد نیاز طرح و ایجاد اثرات مثبت محیط زیستی در منطقه را داشته است. مورد آخر که یکی از بزرگترین طرح‌های محیط‌زیستی در حوزه شرکت‌های نفتی کشور بوده است، در ادامه تشریح خواهد شد.

https://s8.uupload.ir/files/dji_0015_zigq.jpg

پروژه احداث آبگیر بر روی رودخانه چنگوله به منظور تامین آب مورد نیاز طرح و ایجاد اثرات مثبت محیط زیستی در منطقه

رودخانه ها به دليل تاثير ويژه‌اي كه در زندگي بشر و شكل‌گيري تمدن‌هاي مختلف داشته‌اند، همواره انسان را به بهره‌مندي از نعمت آب فرا خوانده‌اند. آبگيري از رودخانه يكي از قديمي‌ترين مسايل مطرح در زمينه مهندسي هيدروليك مي‌باشد. با اين وجود طراحي يك سازه آبگير در يك رودخانه طبيعي، امروزه نيز امري حساس به شمار مي‌رود.
شهر مهران در فاصله ۱۰۰ کیلومتری جنوب غرب ایلام و چند کیلومتری کشور عراق قرار دارد و بزرگ‌ترین گمرک مرز خاکی ایران به شمار می‌رود. مهران در ارتفاع ۱۳۶ متری از سطح دریا قرار گرفته و به همین دلیل جزو شهرهای پست ایلام به حساب می‌آید. مهران برعکس دیگر بخش‌های استان ایلام که هوای کوهستانی دارند، از اقلیم گرمسیری برخوردار است.
کمبود بارندگی و عدم پراکنش مناسب آن، طولانی بودن دوره خشکی، گرماي شدید و شدت تبخیر سبب فقر پوشش گیاهی و عدم توسعه آن در منطقه شده است. طبق مطالعات انجام شده تقریباً تمام مراتع منطقه در وضعیت ضعیف و داراي گرایش منفی بوده و سیر نزولی دارند. این مساله منجر به بیابانی شدن منطقه مهران گردیده است. رودخانه ی چنگوله از تلاقی رودهای تنگ خشول و تنگ کورتو واقع در 53 کیلومتری شرق مهران تشکیل می‌شود و به سوی جنوب غربی روان می گردد. نخست با آب تیمه مخلوط می شود و پس از عبور از کنار روستای تیما ، راه اتومبیل رو مهران به دهلران را قطع کرده و در نقطه ای به فاصله ی 80 کیلومتر شمال غربی دهلران از مرز ایران و عراق خارج شده و به کشور عراق وارد می شود و در روستای شیخ سعد به رود دجله می ریزد . رودخانه پرآب چنگوله بی اعتنا به دشت تشنه و خشک چالاب از توابع شهرستان مهران به کشور همسایه می ریزد. این رودخانه از ارتفاعات کبیرکوه سرچشمه گرفته و بعد از گذر از مسیر کوهستانی و دشت‌های شهرستان مهران بدون هیچگونه تاثیر اقتصادی به خاک عراق می ریزد. احداث آبگیر بر روی رودخانه چنگوله با اهداف محیط‌زیستی در ایران پروژه‌ای بزرگ با فوایدی بسیار برای این منطقه بوده است.
این پروژه شامل خدمات مهندسی، تدارکات و خرید کالا و ساختمان و نصب ایستگاه پمپ آب و خط لوله آب زیر زمینی برای انتقال آب تصفیه نشده رودخانه چنگوله به تاسیسات بهره‌برداری مرکزی و اقامتگاه دائم بهره بردار میدان نفتی آذر می‌باشد. این پروژه همچنین شامل احداث ایستگاه پمپ و حوضچه آبگیر در محدوده رودخانه چنگوله، احداث ۲۸/۵ کیلومتر دسترسی به خطوط لوله (RIGHT OFF WAY)، نصب خط لوله آب تقویت شده با شیشه (GRVE) و احداث مخزن آب تصفیه نشده در نزدیکی تاسیسات بهره برداری مرکزی و مخزن ذخیره آب تصفیه نشده در محدوده چاه آب ذخیره برای انتقال آب تصفیه نشده به تاسیسات بهره برداری مرکزی از طریق ۱۱ کیلومترخط لوله پلی اتیلن می‌باشد.
بخشی از دستاوردهای محیط زیستی این طرح جلوگیری از هدررفت آب رودخانه چنگوله به کشور عراق (24 لیتر بر ثانیه)، کاهش استفاده از آب های زیر زمینی ،جلوگیری از تخریب‌های حاصل از سیلاب های فصلی با استفاده از دیواره های مناسب با دوره برگشت 100 ساله، جلوگیری از تخریب و فرسایش خاک و حاصلخیز نمودن نواحی اطراف رودخانه چنگوله، مدنظر قرار دادن شرایط هیدرولیکی رودخانه و جلوگیری از اثر نامناسب بر رفتار طبیعی رودخانه و آبزیان، تامین آب جهت آبیاری بیش از 6 هکتار فضای سبز ایجاد شده در محدوده ی اثر طرح، احیای مجدد زیستگاه و اکوسیستم طبیعی برای جانوران و پرندگان بومی منطقه(که به دلیل خشکسالی های سال های گذشته موجب کوچ و یا روبه انقراض بودن آنها شده بود)، جذب هزاران پرنده مهاجر فصلی (لک لک ، حواصیل و … ) و ایجاد مسیرهای دسترسی ایمن و سریع برای محیط‌بانان منطقه جهت پایش، نظارت و حفاظت از محیط زیست بوده است.