کمپین اطلاع‌رسانی “برای آینده اقدام می‌کنیم” از سری برنامه های اطلاع‌رسانی جمعی رویداد ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار (سمت) می‌باشد، که با هدف ترویج فعالیت های دوست دار سلامت و محیط زیست سازمانهای حاضر در رویداد اجرا گردیده است. در این مطلب اقدامات شرکت پالایش نفت جی قابل مشاهده خواهد بود.

این کمپین در تلاش است تا اقدامات، کنش‌ها و فعالیت‌های نوآورانه دوستدار محیط‌زیست که ضامن سلامت و پایداری جامعه است را به عموم مردم منعکس نماید و با جلب حمایت عمومی مشوق سازمان‌ها برای توسعه فعالیت‌هایی از این دست باشد. مطالب بیان شده در این کمپین برگرفته از دستاوردهای ارائه شده توسط 32 شرکت حاضر در اولین دوره رویداد سلامت، محیط‌زیست و پایداری است، که در اردیبهشت ماه 1401 برگزار و با هدف اطلاع‌رسانی عمومی منتشر می‌گردد.
در ادامه به معرفی شرکت پالایش نفت جی و دستاورد ارائه شده این شرکت در رویداد سمپ خواهیم پرداخت.

درباره شرکت نفت جی

شركت پالايش نفت جی با سرمايه گذاری صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت (100% سهامدار) در سال ۱۳۸۲ تأسيس گرديده است. اين شركت با ظرفيت اسمی 1،800،000 تن به عنوان بزرگترين واحد توليدكننده انواع قير در منطقه خاورميانه مي باشد. اين شركت داراي دو سايت توليد و ذخيره سازی در اصفهان و بندر عباس و دفتر مركزی تهران مي باشد.
توليدات شركت پالايش نفت جی مطابق با استاندارد‌های ملی و بين‌المللی بوده و محصولات اين شركت مطابق با طبقه‌بندی‌های نفوذی (Penetration Grade)، عملکردی (PG) (Performance Grade)، گرانروی (VG) (Viscosity Grade)، انواع قیرهای امولسیونی نظیر تندشکن (QS) ، زودشکن (RS)، کندشکن (MS) و دیرشکن (SS)، انواع قیرهای محلول نظیر زودشکن (RC) ، کندشکن (MC) و دیرشکن (SC) و تولید انواع قیرهای خاص مطابق با نیاز مشتریان تولید و عرضه می‌گردد.
آزمایشگاه شرکت نفت جی مجهزترین آزمایشگاه صنعتی قیر در کشور و منطقه بوده و به عنوان اولین آزمایشگاه اکرودیته بین المللی دارای گواهینامه استاندارد 17025 از سال 2007 میلادی شناخته شده است. این آزمایشگاه به عنوان یک مرجع صادرکننده نتایج آزمون انواع قیر و همکار شرکت‌های مختلف بازرسی از جمله SGS و Atlas در منطقه است.
شرکت پالایش نفت جی در راستای جلب رضایت مشتریان خدمات متنوع بسته بندی و تحویل را ارائه می کند. این شرکت قابلیت ارائه محصول به صورت فله و در بسته بندی های بشکه فلزی، کیسه پلیمری (Jumbo Bag) و Bitutainer را دارا است. همچنین شرکت نفت جی شرکت مجهز به کارخانه تولید بشکه فلزی به ظرفیت 6000 بشکه در روز بوده و به عنوان اولین دارنده تجهیزات بسته بندی قیر در کیسه‌های پلیمری در کشور شناخته می‌شود.
شرکت پالایش نفت جی به عنوان بزرگترین واحد تولید کننده قیر در ایران با همکاری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای به منظور حذف فرایند گرمایش مجدد قیر و کاهش مصرف سوخت، پیشگیری از آلودگی هوا و حفظ کیفیت قیر، پروژه عايق بندي حرارتي تانكرهاي حمل قيرفله را در سال 1394 تا 1396در دستور کار خود قرارداد.

پروژه عايق بندي حرارتي تانكرهاي حمل قيرفله

سالیانه حدود 210 هزار تردد تانکر حمل قیر فله‌ای در سطح کشور انجام می‌شود که برای گرم کردن و تخلیه قیر این تانکرها حدود 75 میلیون لیتر گازوئیل یا مازوت مصرف می شود و حجم زیادی آلاینده تولید و در هوا رها می‌کند. یکی از راه های موثر در کاهش آلودگی‌های محیط زیستی و صرفه جویی در مصرف انرژی دو جداره کردن تانکر حمل قیر با هدف حفظ دمای بارگیری و جلوگیری از گرمایش مجدد می‌باشد.
هدف از اجرای این پروژه حفظ دمای قیر در تانکر حمل قیر فله تا زمان تخلیه می‌باشد و جهت دستیابی به این هدف از نوعی عایق حرارتی استفاده می‌شود. این عایق حرارتی از جنس پشم سنگ و به منظور حفظ دماي تانکر با حداکثر بازده بوده است. دستگاه ترمومتر به صورت استاندارد بر روي تانکر قرار می‌گیرد تا هر لحظه بتوان دماي قیر درون تانکر را اندازه گرفت و از کیفیت قیر و افت دمایی اطلاع حاصل کرد.
پشم سنگ یا پشم معدنی(RockWool)، ماده‌اي غیرارگانیک و غیرفلزي بوده که از فیبرهاي بسیار نازك سنگ‌های آتش‌فشانی مانند بازالت و دولومیت به همراه مقدار سرباره کوره‌هاي آهن ساخته می‌شود. این ترکیب، بیش از97 درصد محصول نهایی را تشکیل می‌دهد. مقدار 2 تا 3 درصد از ترکیب را مواد ارگانیک، شامل رزین‌هاي ترموست (به عنوان نگهدارنده و چسب) و مقدار کمی روغن تشکیل می‌دهند. سنگ در دماي 1600درجه سانتی گراد ذوب شده و برروي غلتک‌هایی که با سرعت زیاد میچرخند، ریخته می‌شود. در این حالت سنگ مذاب به الیاف بسیار نازك به ضخامت 10الی 6 میکرون تبدیل می شود. به این ترتیب پشم سنگ از دسته عایق هاي الیافی و فیبري محسوب می‌شود و خواص عایق حرارتی، صوتی و ضدآتش بسیار خوبی از خود نشان می دهد. پشم سنگ، غیره خورند بوده و خورده نیز نمی شود و فاسد نشدنی است و پایداري بسیار خوبی دارد.
شرکت پالایش نفت جی نیز در تمامی روزهای سال تانکرهایی به سرتاسر کشور عمدتا به بندرعباس، سیستان و بلوچستان، کرمان، شهرک‌های اطراف اصفهان از جمله سگزی و مورچه خورت و اطراف تهران ارسال می کند که کلیه این تانکرها دو جداره بوده و از آسیب های ایمنی، زیست محیطی و بهداشتی ناشی از تخلیه قیر سرد شده جلوگیری به عمل آمده است.
از مزایای اصلی دوجداره کردن تانکر حمل قیر می توان به کاهش مصرف سوخت اشاره کرد. طبق آمار مربوط به سال 1395 سالانه حدود 75 میلیون لیتر گازوییل جهت گرمایش مجدد قیر استفاده می‌شد که با احتساب میانگین نرخ جهانی گازوئیل (لیتری 1/3 دلار) بهره اقتصادی سالانه حدود 97 میلیون دلار برای کشور در پی داشته است. با تکمیل این پروژه و در بازه زمانی 6 ساله (ابتدای سال 1396 تا انتهای 1401) از احتراق 450 میلیون لیتر گازوئیل جلوگیری گردید و مبلغی در حدود 582 میلیون دلار در مصرف سوخت صرفه‌جویی شده است.
همچنین افت ناچيز دماي اوليه قير در زمان حمل از پالايش نفت جی تا مقصد، حفظ كيفيت قير به دليل عدم نياز به گرمايش مجدد، صرفه‌جويي در زمان تخليه قير، افزايش ايمني و كاهش خطر آتش‌سوزي، كاهش آلودگي محيط‌زيست، کاهش مواجهه فردی با گازوییل، افزایش عمر مفید تانکر به واسطه دوجداره بودن و افزایش عمر مفید جاده‌اي کشور به واسطه افزایش کیفیت قیر از دیگر مزایای این روش می‌باشد.
با توجه به مزایا و اثرات گسترده این روش، با حمایت و پیگیری شرکت پالایش نفت جی و بر اساس ابلاغ سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، همه تانکرهایی که به منظور حمل قیر در مسافت بیش از 100 کیلومتر به کار گرفته می‌شوند ملزم به دوجداره شدن تانکرها تا پایان سال 1395 شدند و این امر به صورت یک اقدام ملی اثرات مثبتی در زمینه محیط زیست کشور ایران به جای گذارد.