کمپین اطلاع‌رسانی “برای آینده اقدام می‌کنیم” از سری برنامه های اطلاع‌رسانی جمعی رویداد ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار (سمت) می‌باشد، که با هدف ترویج فعالیت های دوست دار سلامت و محیط زیست سازمانهای حاضر در رویداد اجرا گردیده است. در این مطلب اقدامات شرکت نفت سپاهان قابل مشاهده خواهد بود.

این کمپین در تلاش است تا اقدامات، کنش‌ها و فعالیت‌های نوآورانه دوستدار محیط‌زیست که ضامن سلامت و پایداری جامعه است را به عموم مردم منعکس نماید و با جلب حمایت عمومی مشوق سازمان‌ها برای توسعه فعالیت‌هایی از این دست باشد. مطالب بیان شده در این کمپین برگرفته از دستاوردهای ارائه شده توسط 32 شرکت حاضر در اولین دوره رویداد سلامت، محیط‌زیست و پایداری است، که در اردیبهشت ماه 1401 برگزار و با هدف اطلاع‌رسانی عمومی منتشر می‌گردد.
در ادامه به معرفی شرکت نفت سپاهان و دستاورد ارائه شده این شرکت در رویداد سمپ خواهیم پرداخت.

درباره شرکت نفت سپاهان

شرکت نفت سپاهان بزرگترین و مدرن ترین پالایشگاه تولید کننده روغن پایه خاورمیانه از سال 1371 فعالیت خود را آغاز نمود. این شرکت در ابتدا تحت پوشش شرکت ملی نفت ایران و به عنوان بخشی از پالایشگاه اصفهان، عمده‌ترین تامین‌کننده روغن های موتور در داخل کشور بوده که از سال 1381 و در راستای سیاست خصوصی سازی صنایع دولتی به صندوق بازنشستگی و پس‌انداز کارکنان صنعت نفت واگذار و از آن پس به شرکت نفت سپاهان تغییر نام یافت. این شرکت در حال حاضر با ظرفیت تولید بیش از 400 هزار تن انواع روغن، در حدود نیمی از توان تولید کشور را تشکیل می‌دهد و در اصل حجم فرآورده‌های آن معادل با کل تولیدات سایر پالایشگاهای روغن‌ساز در ایران می باشد. طیف گسترده‌ای از فرآورده های روانکاری شامل انواع روغن های موتوری اعم از بنزینی، دیزلی، گازسوز، روغن‌های دنده خودرو، روانکارهای صنعتی، گریس، ضدیخ، پارافین مایف اسلاک واکس، پارافین واکس و روغن پایه، تولیدات نفت سپاهان را تشکیل می دهند.
شرکت نفت سپاهان، چندین زیر مجموعه و یا برند محصول دارد که معروف‌ترین آن‌ها اسپیدی (Speedy) است. در سال 2007 میلادی، شرکت نفت سپاهان، به عنوان اولین شرکت ایرانی منسوب شد که جایزه بین‌المللی طلایی کیفیت و اعتبار تجاری از ژنو سوئیس و نشان طلای کیفیت از پاریس فرانسه را به دست آورد. در سال 1394 برند سپاهان، موفق به کسب گواهینامه بین‌المللی کیفیت از موسسه بین‌المللی استاندارد ICS از کانادا شد. چندی بعد این شرکت گواهینامه بین‌المللی مدیریت کیفیت، ایمنی، بهداشت و محیط زیست را دریافت کرد که از سمت سازمان بین‌المللی کنترل ریسک (IRCA) صادر شده بود.
همچنین به پاس اقدامات صورت گرفته در زمینه حفاظت از محیط زیست این شرکت توانست در سال های 1395 و 1397 تندیس سیمین صنعت سبز کشوری را دریافت نماید. در ادامه برخی از تلاش‌های شرکت نفت سپاهان در زمینه محافظت از محیط‌زیست مطرح خواهد شد.

پروژه‌های شرکت نفت سپاهان در زمینه حفاظت از محیط‌زیست

https://s8.uupload.ir/files/picture1_yun.jpg

1- بهینه‌سازی مصرف انرژی
نفت سپاهان در راستای بهینه‌سازی مصرف انرژی چندین اقدام اصلاحی را در سطح پالایشگاه به انجام رسانید. از جمله این اقدامات می‌توان به پروژه تنظيم DO مورد نياز حوضچه ها و ميزان هواي مورد نياز جهت اختلاط اشاره کرد که منجر به كاهش مصرف هوا و از سرويس خارج شدن 3 عدد Blower گرديد. همچنین پروژه بهينه سازي و كاهش بخار آب مصرفي در برج هاي عريان كننده واحد فورفورال، پروژه تنظيم ميزان هواي اضافي و تنظيم دريچه هاي كوره هاي واحدهاي عملياتي با هدف کاهش مصرف سوخت و تولید گازهای آلاینده، پروژه تنظيم دماي مخازن و اجراي پروژه تنظيم ميزان Ext. Mix برگشتي واحد فورفورال در جهت بهروري بيشتر از انرژي آن از جمله سای اقدامات این شرکت می‌باشد.
2- کنترل آلودگی هوا
کلیه آلاینده های خروجی از کوره ها بصورت مدون و برنامه ریزی شده مورد آنالیز قرارگرفته و مطابق استانداردهای خروجی اعلام شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست تحت کنترل قراردارند. برخی اقدامات انجام شده در این حوزه عبارتند از خرید، نصب و پایش آنالایزرهای آنلاین زیست محیطی نصب شده بر روی خروجی کوره های واحدهای عملیاتی، اجراي پروژه تصفيه هوای واحد فراورش به دليل وجود تركيبات روغني در هوا و جلوگيري از ورود آن به اتمسفر، اجراي پروژه نصب دستگاه‌هاي بشكه پركني اتوماتيك به منظور جلوگيري از استنشاق بخارات آلوده توسط پرسنل و ورود آن به اتمسفر.
3- تصفیه و بازچرخانی فاضلاب
شرکت نفت سپاهان از سال 1393 نسبت به احداث تصفیه خانه مجهز به منظور تصفیه مجزای فاضلاب‌های بهداشتی، صنعتی و آب باران نموده است. ظرفیت این تصفیه خانه برابر 250 مترمکعب در روز فاضلاب بهداشتی و آب باران و 350 مترمکعب در روز انواع فاضلاب صنعتی می باشد. پساب خروجی از تصفیه خانه در مرحله اول به منظور آبیاری درختان و فضای سبز شرکت مورد استفاده قرارگرفته و مابقی آن در بخش مصارف صنعتی استفاده می‌شود. برخی از اقدامات انجام شده در این بخش شامل خرید، نصب و پایش آنالایزرهای آنلاین زیست محیطی نصب شده بر روی خروجی پساب تصفیه خانه بهداشتی و صنعتی ،احداث، توسعه و پایش مداوم مسیرهای آبیاری قطره‌ای و تعمیر قسمت‌های معیوب در جهت جلوگیری از هدر رفتن آب قضای سبز ،عایق بندی و تقویت خطوط لوله آب زیرزمینی توسط عایق GRPبه مساحتی بالغ بر 2500 متر مربع به منظور جلوگیری از هدر رفت آب صنعتی و افزایش راندمان برج‌های خنک‌کننده و کاهش میزان آب Make up این برج ها از 4.45% به 3% که منجر به ایجاد صرفه اقتصادی ماهانه 600 میلیون تومانی شده است، می‌باشد.

برخی دیگر از اقدامات محیط‌زیستی شرکت نفت سپاهان مدیریت پسماند با هدف بازیافت آن و جلوگیری از انتشار آن و ایجاد آلودگی خاک، استقرار سیستم مدیریت محیط‌زیست بر اساس ایزوی 14001 و اقداماتی در حوزه فرهنگ‌سازی و مسئولیت اجتماعی است. به طور مثال شرکت نفت سپاهان اقدام به تامین مالی بخشی از پروژه ساخت ایستگاه محیط‌بانی با نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان نموده است.